4. Kokkaus ja leivonta
Taso: A

Munien keittäminen

Munien keittäminen

Mikä pääsiäiseen liittyvä asia kuvaa uuden elämän syntymistä? Sitä syödään, siunataan, värjätään ja koristellaan, lahjoitetaan, piilotetaan ja etsitään. Mikä on tämä arvoituksellinen asia? Kananmuna, tietenkin. Tässä tehtävässä opit keittämään löysiä, puolikovia tai kovia kananmunia ja saat suunnitella munien värjäämistä pääsiäisen iloksi.

Tee näin

KANANMUNIEN KEITTÄMINEN

 • kananmunia
 • vettä
 1. Laske jääkaapista otetut kananmunat varovasti kattilaan. Laske kylmää vettä kattilaan sen verran, että vesi peittää munat. Jos haluat värjätä kananmunien kuoret, lisää keitinveteen haluamaasi värjäysainetta. Pohdittavaksi-osuudesta löydät vinkkejä.
 2. Nosta kattila hellalle ja käännä levy päälle.
 3. Kun vesi kattilassa alkaa kiehua, käännä levyn teho pienemmälle. Laske keittoaika siitä, kun vesi alkaa kiehua. Keitä kananmunat hiljalleen kuplivassa vedessä.
 4. Jos haluat löysiä munia, keittoaika on 4 minuuttia, puolikoville munille 8 minuuttia ja koville munille 10 minuuttia. Munakello on hyvä apuväline keittoajan mittaamisessa!
 5. Kun munat ovat kypsiä, nosta kattila levyltä ja kaada kuuma vesi varovasti kattilasta altaaseen. Anna munien kuivahtaa hetki kattilassa. Laske hanasta kylmää vettä niiden päälle. Anna munien jäähtyä muutama minuutti kylmässä vedessä, kaada vesi pois ja kuori munat. Asettele värjätyt munat kauniisti valitsemaasi astiaan.

Pohdittavaksi

Voit värjätä kananmunat lisäämällä keitinveteen väriä antavia, syötäväksi kelpaavia aineita. Kokeiletko jotakin seuraavista? Mitä väriä mistäkin tulee?

 • punajuurten etikkaliemi
 • pakastemustikat
 • sahrami tai kurkuma
 • pakastepinaatti
 • sipulinkuoret

Kun kiedot munien päälle ennen keittämistä kuminauhaa ja väriä päästäviä lankoja, saat raidallisia munia.

Entä tiedätkö ikivanhan pääsiäisleikin nimeltä munien litsaaminen? Kaksi kilpailijaa seisoo vastakkain, keitetty muna kädessä. Ensin kopautetaan munan terävät kärjet yhteen, sitten tylpät päät. Voittajaksi selviää se, joka saa kauemmin munan pysymään ehjänä. Kokeile!