4. Kokkaus ja leivonta
Taso: A

Keltainen keitto

Keltainen keitto

Pääsiäiseen kuuluvat ehdottomasti tulppaanit ja muut ihanat kevään kukat. Kukilla on oma merkityksensä pääsiäisperinteessä. Naulakukka eli neilikka kuvaa ristiinnaulitsemista, pääsiäislilja puhtautta ja viattomuutta. Narsissi kuvaa ylösnousemusta ja kuoleman voittamista.

Tee näin

KELTAINEN KEITTO (4:lle)

  • 1/2 l vettä
  • 2-3 perunaa
  • 2-3 porkkanaa
  • pala purjoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl kermaa
  • 1 tl yrttimaustetta (rakuunaa, timjamia, oreganoa tai basilikaa)
  1. Ota raaka-aineet ja työvälineet esille.
  2. Pese, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Halkaise, huuhtele ja paloittele purjo.
  3. Kiehauta vesi kattilassa.
  4. Lisää kasvikset ja suola. Keitä noin 25 minuuttia. Kokeile kasvisten kypsyys haarukalla painamalla.
  5. Kaada keitinvesi toiseen astiaan. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella tai monitoimikoneella.
  6. Kaada keitinvesi ja kerma keiton joukkoon. Lisää yrttimauste ja kuumenna kattilassa samalla sekoittaen.
  7. Tarjoile leivän kanssa.

Pohdittavaksi

Vastaa seuraaviin vihjekysymyksiin. Poimi sitten jokaisesta vastauksesta se kirjain, jonka järjestysnumero on kysymyksen perässä suluissa. Saat selville pääsiäiskukkana tunnetun narsissin toisen nimen.

  • Kanan pehmoinen lapsi (3.)
  • Pääsiäisen vuodenaika (4.)
  • Pääsiäisen ruskea perinneruoka (2.)
  • Ojien varsilta kerättävä kasvi, jossa pääsiäisen aikaan valkoisia palleroita (8.)
  • Lentää luudalla pääsiäisyönä (3.)
  • Pitkäkorvainen, töpöhäntäinen pääsiäiseläin (2.)
  • Pääsiäisnoidan lemmikkieläin (2.)
  • Koristeltu oksa, jonka virpoja antaa virvottavalle (4.)
  • Noidan luudalla roikkuva keittiöesine (1.)
  • Noitien asuinpaikka (5.)
  • Yleisin pääsiäisen kukka (3.)
  • Pääsiäisen herkkuihin kuuluva liha (1.)
  • Kylvetään pääsiäiskoristeeksi (6.)