Taso: B

Lihapasteijat eri kattauksissa

Lihapasteijat eri kattauksissa

Lapinlahden kokkikerhon pasteijat ovat monipuolinen suolapala. Pasteija on näppärä retkieväs: helposti syötävä ja tarpeeksi täyttävä. Pasteijat toimivat samalla kätevänä vierasvarana. Pakastimeen voi etukäteen tehdä vaikka kuinka paljon pasteijoita, ja täytteen makua voi muutella oman mielihalun mukaan. Pasteija siis sopeutuu tilanteeseen kuin tilanteeseen. Nyt tehdään pasteijoita ja kokeillaan, miten ne toimivat erilaisten kattausten keskipisteenä.

Tee näin

LIHAPASTEIJAT (6 kpl)

  • 2 kpl lehtitaikinalevyjä
  • 75g ohrasuurimoita
  • n. 1 dl vettä
  • 150 g jauhelihaa
  • ¼ sipulia
  • ½ tl jauhelihamaustetta
  • ¾ dl kermaa
  • 1 rkl sulatejuustoa
  • voiteluun kananmunaa

Työvälineet: mittasarja, veitsi, kulhoja, paistinpannu, puulasta, ruokalusikka, kaulin, pullasuti, haarukka, uunipelti, leivinpaperia

Tee näin:

  1. Ota taikinalevyt sulamaan ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Anna ohrasuurimoiden turvota vedessä vähintään 20 min (voivat olla turpoamassa pidempääkin, mielellään vaikka yön yli).
  3. Silppua sipuli.
  4. Ruskista jauheliha ja sipuli, mausta seos.
  5. Lisää pannulle kerma ja turvonneet ohrasuurimot sekä halutessasi sulatejuusto. Anna seoksen hautua pannulla miedolla lämmöllä 5 min.
  6. Kauli taikinaa hiukan isommaksi ja Leikkaa taikinalevy kolmeen osaan. Voitele ne vedellä.
  7. Ota jokaiselle taikinapalalle noin1 rkl täytettä
  8. Taita taikinalevy kolmioksi ja painele reunat huolellisesti kiinni.
  9. Voitele kananmunalla ja pistele haarukalla.
  10. Paista leivinpaperoidulla uunipellillä 15 – 20 min.

Pohdittavaksi

  1. Pohtikaa ryhmässä mitä asioita kuuluu kauniiseen kattaukseen? Kirjoittakaa muistiin.
  2. Valitkaa pareittain yksi tarjoilutilanne. Esimerkiksi mummojen ompelukerho, päiväkodin liikuntapäivä ulkona, koulun disko, 5-vuotiaan prinsessasynttärit, kummitusjuhlat, retkiryhmä laavulla, pikkujoulu kerhossa jne. Piirtäkää ja värittäkää kuva kattauksesta, jossa tarjolla on lihapasteijoita ja itse määrittelemänne juoma.
  3. Esitelkää työt ja pohtikaa yhdessä, miten kattaus muuttuu, kun ollaan eri tilanteessa erilaisten ihmisten kanssa. Muistakaa huomioida kattauksen kauneus ja käytännöllisyys!