Taso: B

Mokkapaloja ja kokkihattuja

Mokkapaloja ja kokkihattuja

Jotta leivonnaisen ihanuutta ei pilaisi kiusallinen taikinaan joutunut hius, niin muistattehan laittaa tukat kiinni ja hatut päähän ennen keittiöön menemistä. Usein keittiömyssyt jätetään laittamatta päähän, koska ne ovat ”tyhmän näköisiä” tai epämukavia. Lapinlahden kokkikerhossa ongelma ratkaistiin suunnittelemalla omannäköisiä kokkihattuja. Tämän kerran aiheena ovatkin kokkausasun suunnittelu ja herkulliset mokkapalat.

Tee näin

MOKKAPALAT (uunipellillinen)

Pohja:

  • 3 munaa
  • 3 dl sokeria
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • 4 rkl kaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 150 g rasvaa
  • 1 ½ dl maitoa

Kuorrutus:

  • 200 g vaniljatuorejuustoa
  • 3 rkl vahvaa kahvia
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 3 rkl tomusokeria
  • nonparelleja tai pähkinärouhetta

Työvälineet: sähkövatkain, leivontakulhoja, desilitramitta, ruokalusikkamitta, teelusikkamitta, nuolija, leivinpaperia, syvä uunipelti, lusikka, lasta

Tee näin:

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  2. Sulata rasva mikrossa ja anna jäähtyä.
  3. Vatkaa munat ja sokeri kulhossa vaahdoksi sähkövatkaimella.
  4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen sulatetun rasvan ja maidon kanssa.
  5. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä siihen taikina tasaiseksi kerrokseksi.
  6. Paista pohjaa noin 20 minuuttia.
  7. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä kuorrutus jäähtyneelle pohjalle.
  8. Ripottele halutessasi pinnalle nonparelleja tai pähkinärouhetta.

Pohdittavaksi

  1. Pohditaan pukeutumista keittiössä. Miksi seuraavat asiat ovat kokatessa tärkeitä?
  • esiliina
  • ponnarinauha tai tukkalenksu
  • patakintaat

2. Käytännöllinenkin voi näyttää kivalta. Miksi värin pitäisi olla juuri valkoinen ja muodon perinteinen? Tehkää omat ehdotuksenne piirtäen ja värittäen.