Taso: B

Tarzan-tryffelit

Tarzan-tryffelit

Ota pala Tarzan-tryffeliä, sulje silmät ja matkustat liaanilla sokeriselle pumpulipilvelle. Tryffelit ovat karamellimaailman suosituimpia herkkuja. Tryffeliohjeita on monia, samoin erilaisia maustamismahdollisuuksia, esimerkiksi pähkinäkrokantti on jännä lisäke tryffelille. Pähkinäkrokantit sopivat myös pieneen naposteluun tai vaikkapa jäätelön päälle. Hurmasiko Jane Tarzanin tryffeleillä vai toisinpäin?

Tee näin

Tryffeli

  • 500 g tomusokeria
  • 125 g tummaa kaakaojauhetta
  • 400 g kookosrasvaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • kaakaojauhetta

Työvälineet: muovikulho, kattila, kauha/ruokalusikka, mittasarja, syvä lautanen, leivinpaperi, uunipelti

Tee näin:

  1. Sekoita tomusokeri, kaakao ja vaniljasokeri kulhossa.
  2. Sulata kookosrasva kattilassa.
  3. Lisää kookosrasvaa vähitellen tomusokeri-kaakaoseokseen. Sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Laita kaakaojauhetta lautaselle. Ota lusikalla tryffeliseosta ja tiputa tryffeliä kaakaojauheeseen. Tryffelimassa on pehmeää, joten pyörittele siitä kaakaon avulla käsin pieniä palloja.
  5. Laita tryffelit leivinpaperin päälle kovettumaan. Voit laittaa tryffelit kaupasta saataviin makeisvuokiin. Voit myös pursottaa pursotinpussilla tryffeliä suoraan makeisvuokaan. Uunipelti on kätevä, koska voit liikutella halutessasi tryffeleitä eri paikkoihin kuivumaan. Tryffelit kuivuvat muutamassa tunnissa.

Pähkinäkrokanttimurut

  • 1½ dl pähkinärouhetta (esim. hasselpähkinä)
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl kinuskikastiketta

Työvälineet: uunipelti, leivinpaperi, desilitran mitta, lusikka tai kauha, uunikintaat

Tee näin:

  1. Laita uuni kuumenemaan 250–300 asteeseen.
  2. Laita leivinpaperi uunipellin päälle.
  3. Ripottele pähkinärouhe ja sokeri leivinpaperille.
  4. Laita pähkinäseos uuniin paistumaan. Anna olla uunissa, kunnes pähkinät hieman tummuvat.
  5. Ota uunipelti uunista ja kaada kinuskikastiketta pähkinä-sokerirouheen päälle.
  6. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä haaleaksi.
  7. Kun seos on haaleaa voit murustella vaikka sormin krokantin muruiksi.
  8. Käytä krokanttia esim. kaakaojauheen kanssa tryffelin pinnan kuorrutukseen, namia!

Pohdittavaksi

Maailma on pullollaan erilaisia herkkuja. Valitse maa ja tutki sen herkuttelukulttuuria. Etsi tietoa erityisesti pienistä herkuista ja makeisista. Kuvita ja raportoi löytösi lyhyesti.