4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Amerikan burgeri

Amerikan burgeri

Hampurilaisen alkuperästä on monta eri versiota. Tavallisimmin kerrotaan, että 1800-luvulla Hampurin kautta Amerikkaan matkustaneiden siirtolaisten mielestä oli mukava syödä ruokaa, jonka nimi oli kotoinen ja joka vielä muistutti saksalaista hakelihapaistia. Ensin hampurilainen tarkoitti siis ainoastaan pihviä. Vasta myöhemmin sitä keksittiin syödä sämpylän välissä. Hampurilaiset ovat edelleen hyvin suosittuja ja nykyään niitä tarjoillaan hienoissakin ravintoloissa. Itse tehtyinä saat hampurilaisista juuri sellaisia, kuin haluat ja raaka-aineina voit käyttää myös lähellä tuotettuja vihanneksia ja jauhelihaa.

Tee näin

Hampurilaiset (2 kpl)

  • 2 kpl hampurilaissämpylöitä tai itse tehtyjä isoja sämpylöitä
  • 200 g naudan jauhelihaa tai paistijauhelihaa
  • suolaa
  • jauhettua mustapippuria
  • öljyä paistamiseen
  • 2 viipaletta cheddarjuustoa
  • amerikansalaattia
  • suolakurkkuviipaleita
  • tomaattiviipaleita
  • hampurilaiskastiketta tai majoneesia
  1. Muotoile jauhelihasta kaksi pihviä.
  2. Paista pihvit öljyssä paistinpannulla kummaltakin puolelta kypsiksi.
  3. Ripottele pihvien päälle suolaa ja pippuria.
  4. Laita kypsien pihvien päälle cheddarjuustoviipaleet.
  5. Lämmitä sämpylät mikrossa nopeasti (noin puoli minuuttia).
  6. Kokoa sämpylät haluamallasi tavalla: salaattia, tomaattia, kurkkua, kastiketta...

Pohdittavaksi

Mikä hampurilaisessa on terveellistä ja mikä ei? Miten siitä saisi terveellisemmän?