4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Itse tehty juusto

Itse tehty juusto

Maailmassa valmistetaan noin 2000 juustolajia, ja Suomessakin juustoja on yli 50. Useimmat juustot ovat saaneet nimensä sen paikkakunnan mukaan, missä niitä on alunperin valmistettu (esim. Turunmaa, Aura ja Gouda). Juustot valmistetaan lehmän-, vuohen- tai lampaanmaidosta. Tässä tehtävässä pääset kokeilemaan omia juustomestarin taitoja kotonasi, sillä juuston valmistamiseen ei välttämättä riitä aika kerhossa. 

Tee näin

Itse tehty juusto 

  • 1 l täysmaitoa (rasvaa yli 4 g / 100 g:ssa)
  • 3 rkl väkiviinaetikkaa tai valkoviinietikkaa (myös maustetut etikat käyvät)
  • 2 tl suolaa
  1. Kaada maito kattilaan. Lisää suola.
  2. Kuumenna pikkuhiljaa puukauhalla kattilan pohjia myöden sekoittaen kunnes maito on melkein kiehuvaa.
  3. Jos mahdollista, käytä keittiömittaria. Lisää etikka kun maito on 88 astetta. Nosta maito pois kuumalta levyltä. Maito rupeaa heroittumaan ja tulee kokkareiseksi. Sekoita kevyesti puulastalla seosta.
  4. Anna maidon seistä pöydällä noin kymmenen minuuttia.
  5. Vuoraa siivilä harsoliinalla ja kaada maito siihen. Anna valua ainakin puoli tuntia. Juustosta tulee sitä kiinteämpää, mitä pidempään sen antaa valua.
  6. Voit säästää valuneen heran ja käyttää sen esim. leivotaan.

Valmis juusto säilyy jääkaapissa pari päivää.

 

Pohdittavaksi

Kuvaile valmistamasi juuston makua. Minkä kanssa tarjoaisit itse tekemääsi juustoa?