4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Itse tehty jogurtti

Itse tehty jogurtti

Jogurttia ovat ensimmäisenä valmistaneet Turkin ja Bulgarian paimentolaiskansat. Suomessa jogurttia on syöty jo yli sata vuotta, mutta vasta noin 30 vuoden ajan olemme saaneet ostaa teollisesti valmistettua jogurttia. 

Jogurtti valmistetaan meijerissä lisäämällä maitoon jogurttihapatetta. Hapate sisältää lämpimässä viihtyviä maitohappobakteereita, jotka hapattavat maidon jogurtiksi. Hyödylliset maitohappobakteerit estävät muiden bakteerien lisääntymistä maidossa. Jogurttia hapatetaan noin kolme tuntia reilussa 40 asteessa. Jogurtti maustetaan marjoilla ja hedelmillä, mikä antaa sille lähes loputtomasti muuntelumahdollisuuksia. 

Jogurttia voi valmistaa myös kotona. Tässä tehtävässä teet itse jogurttia käyttämällä maidon hapatteena maustamatonta jogurttia.

Tee näin

Itse tehty jogurtti 

  • 1 l kevytmaitoa 
  • 1 dl maustamatonta jogurttia 
  • (2 rkl maitojauhetta) 
  1. Lämmitä maito kattilassa liedellä niin, että se on reilusti yli kädenlämpöistä (noin 70 °C, melkein kiehuvaa). Älä anna maidon kuitenkaan kuplia.
  2. Kaada maito kannelliseen tilavaan astiaan.
  3. Lisää kädenlämpöiseen (37–45 °C) maitoon "siemeneksi" maustamatonta jogurttia. Jos haluat jogurtista oikein paksua, voit lisätä maitoon maitojauhetta. Sekoita jogurtti (ja maitojauhe) hyvin maidon joukkoon.
  4. Sulje astia tiiviisti ja peitä se esimerkiksi pannumyssyllä. Tärkeintä on, ettei seos jäähdy liian nopeasti. Pannumyssyn tilalle kelpaa myös foliopussi jokin muu lämpöä jonkin  aikaa säilyttävä peite. Voit valmistaa jogurtin myös ruokatermoksessa, mutta silloin hapattamisaika on vain 4–5 tuntia.Jätä jogurtti huoneenlämpöön yön yli.
  5. Pane jogurtti jääkaappiin jäähtymään. Nauti valmis kylmä jogurtti marjojen tai hillon kera. Mausta halutessasi sokerilla.

Pohdittavaksi

Kuvaile valmistamasi jogurtin makua ja rakennetta. Miten se eroaa kaupan jogurteista?