4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Itse tehty viili

Itse tehty viili

Viili on perinteinen suomalainen hapanmaitotuote, jota alun perin valmistettiin kesällä. Viili valmistetaan maitohappobakteerikäymisen avulla, kuten jogurttikin. Viilin valmistaminen kotona onnistuu sitä paremmin, mitä rasvaisempaa maito on. Maitohappobakteerit viihtyvät parhaiten rasvaisessa ympäristössä. Nyt valmistetaan itse viiliä. Viiliä voit tehdä kotona. Tehtävä sopii mainiosti 4H:n Ruokakoulujen ohjelmaan.

Tarvikkeet

Tee näin

Itse tehty viili 

  • purkillinen valmista viiliä (rasvaprosentti yli 3 %) 
  • maitoa (mieluiten homogenoimatonta, esim. luomumaitoa, niin viili saa kauniin pinnan) 
  • viili onnistuu tavallisestakin maidosta, mutta ei rasvattomasta.
  1. Sekoita viili hyvin. 
  2. Jätä viilipurkin pohjalle noin ruokalusikallinen viiliä "siemeneksi", loput voit laittaa toiseen astiaan tai syödä. 
  3. Täytä purkki maidolla ja sekoita hiukan. Anna purkin seistä huoneenlämmössä (18–24 °C) noin vuorokausi.
  4. Siirrä valmis viili jääkaappiin jäähtymään. 

Pohdittavaksi

Laske hinta kotona valmistetulle viilille ja kaupassa myytävälle viilille. Mitä huomaat?