4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Runoja ja torttua Runebergin tapaan

Runoja ja torttua Runebergin tapaan

Runebergin päivää vietetään kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin (1804-1877) muistoksi. Kerrotaan, että runoilija söi joka aamu herkullisen leivonnaisen, jonka päälle hän laittoi hilloa. Sokerileivonnaiset Runebergin kotiin toimitti porvoolainen sokerileipuri Astenius.

Runebergin tortun tunnistaa korkeasta muodosta ja päällä olevasta vadelmahillosta, jota ympäröi valkoinen sokerivesirengas.

Ohjeesta syntyy 20-25 torttua.

Tee näin

  • 200 g voita tai margariinia
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl hienonnettuja manteleita
  • 1 dl piparkakkujen ja keksien muruja
  • 1 tl kardemummaa 
  • Koristeluun 2 dl vadelmahilloa 
  • Kuorrutukseen 1 dl tomusokeria, 2 tl vettä
  1. Hienonna piparit tai keksit monitoimikoneella tai survimella.
  2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  3. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten.
  4. Sekoita keskenään eri kulhossa vehnäjauho, leivinjauhe, hienonnetut mantelit, keksinmurut ja kardemumma. Lisää ne taikinaan.
  5. Lusikoi taikina pellin päälle muffinssivuokiin.
  6. Kypsennä 200 asteessa uunin alatasolla noin 10-15 minuuttia.
  7. Laita jäähtyneiden torttujen päälle lusikallinen vadelmahilloa.
  8. Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesi.
  9. Laita seos pieneen muovipussiin, leikkaa pussin kulmaan reikä ja pursota kuorrutusta renkaaksi hillon ympärille.

Pohdittavaksi

Runebergin tortuista on monia eri muunnoksia. Etsi keittokirjasta tai internetistä toinen resepti. Miten se eroaa tästä TOP-tehtävästä? Miten itse muuntaisit ohjetta?