4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Laskiainen ja pullat

Laskiainen ja pullat

Laskiaissunnuntaita vietetään seitsemän viikkoa ennen pääsiäistä. Laskiaisena ulkoillaan: luistellaan, lasketaan mäkeä ja hiihdetään. Ulkona olon jälkeen maistuvat kuuma kaakao ja herkulliset laskiaispullat. Laskiaispulla on kulkeutunut Suomeen Saksasta. Tässä tehtävässä opit itse valmistamaan laskiaispullia. Voit leipoa pullat alusta asti itse tai täyttää valmiita pullia.

Tee näin

Täytetyt laskiaispullat

  • 2 dl maitoa
  • 25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 1 muna
  • 0,5 dl sokeria
  • ¼ tl suolaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 rkl kardemummaa
  • 0,5 dl öljyä
  • Voiteluun: munaa
  • Pinnalle: raesokeria tai mantelirouhetta 
  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi mikrossa tai kattilassa.
  2. Liuota hiiva maitoon (jos käytät kuivahiivaa niin sekoita hiiva jauhoihin).
  3. Lisää muna, sokeri, kardemumma, suola ja jauhot.
  4. Alusta taikina ja lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota noin tunnin ajan liinan alla.
  5. Leivo jauhotetulla pöydällä tanko, jaa se 20 osaan ja pyöritä pulliksi.
  6. Anna pullien kohota noin 30 minuuttia uunipellillä, leivinpaperin päällä. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai mantelirouhetta. Paista 225 asteessa noin 10-15 min. Anna jäähtyä.
  7. Halkaise jäähtyneet pullat. Valitse seuraavista mieleisesi täytevaihtoehto ja täytä pullat.

Täytevaihtoehdot:

  • Kermavaahto, 1 tl vaniljasokeria, 100-150 g viipaloitua mantelimassaa 
  • Kermavaahto, vadelmahillo ja pakastevadelmat. 
  • Kermavaahto, iso omena raastettuna ja vajaa desilitra jauhettua mantelia (kaikki sekoitetaan keskenään) 
  • Kermavaahto, 1dl jauhettua mantelia, 1dl pullien sisustaa muruina, vanilja- ja tomusokeria (kaikki sekoitetaan keskenään)
  1. Vaahdota 2 dl vispi- tai kuohukermaa. Valmista haluamasi täyte. 
  2. Leikkaa pullien yläosat kanneksi ja laita täyte pullan sisään. 
  3. Nosta kannet täytteiden päälle. Tarjoa kuuman kaakaon tai kahvin kera. 

Pohdittavaksi

Mitä täytetty pulla maksaa kaupassa? Miksi kannattaa leipoa itse? Keksi kolme hyvää syytä?