4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Rinkelimunkkeja ja ilmapalloja

Rinkelimunkkeja ja ilmapalloja

Vappu aloittaa toukokuun ja kesän! Vappuherkkuja ovat munkit, tippaleivät ja sima. Iloisen väriset liinat ja servetit, ilmapallot ja serpentiinit kuuluvat myös vapun viettoon. Munkit ovat vapun ykkösherkku. 

Tee näin

Rinkelimunkit (n. 20 kpl) 

  • 2,5 dl maitoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 muna
  • 1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuoretta hiivaa ·
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 50 g voita tai margariinia sulatettuna 
  • Uppopaistoon: rypsiöljyä 
  • Koristeluun: sokeria 
  1. Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon suola, sokerit, kardemumma, muna ja osa jauhoista, johon kuivahiiva on sekoitettu.
  2. Lisää loput jauhot ja sulatettu rasva. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota.
  3. Levitä leivontapöydälle jauhoja. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikina tangoksi ja jaa se n. 20 osaan. Pyörittele palat pyöreiksi pulliksi ja anna niiden kohota.
  4. Kaada öljyä paksupohjaiseen kattilaan tai kuivaan pataan noin neljän sentin korkuinen kerros. Kuumenna öljy 180 asteeseen. Tee kohonneisiin pikkupulliin reikä. Paina peukalo ja etusormi pullan läpi ja venytä reikää hieman. Nosta rinkilät kauhalla öljyyn ja paista ne molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Ota kypsät rinkilät öljystä reikäkauhalla valumaan talouspaperilla peitetylle lautaselle.
  5. Kierittele rinkilät sokerissa.

Pohdittavaksi

Mitä suolaisia herkkuja valitsisit vappupöytään?