4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Marenkitorttua juhannukseksi

Marenkitorttua juhannukseksi

Juhannus on keskikesän suuri juhla. Perinteisiä juhannuksen ajan ruokia ovat Pohjanmaalla punainen juhannusjuusto, Hämeessä ja Satakunnassa juustot, Savossa maitovelli ja räiskäleet. Juhannus on Suomessa yöttömän yön juhla, joka houkuttelee myös turisteja kokemaan valoisia öitä. Tässä tehtävässä leivot juhannukseksi mansikka-marenkitorttua.

Tee näin

Tee näin: Mansikka-marenkitorttu

Pohja: 125 g voita tai margariinia, 1 dl sokeria, 3 keltuaista, 1 dl maitoa, 1,5 dl vehnäjauhoja ja 2 tl leivinjauhetta

Päälle: 3 valkuaista, 1,5 dl sokeria ja 1 dl mantelilastuja

Täyte ja koristelu: 2 dl vispikermaa, 1 rkl vaniljasokeria, 0,5 l mansikoita ja mintun lehtiä

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Erota kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Käytä kahta lasia.
  3. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
  4. Sekoita keltuaiset joukkoon hyvin vatkaten.
  5. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita hyvin.
  6. Lisää maito ja kuivat aineet vuorotellen taikinaan.
  7. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. (n. 20x35cm)
  8. Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri.
  9. Levitä valkuaisvaahto taikinalevyn päälle ja ripottele mantelilastut pinnalle.
  • Paista 175 asteessa noin 25-30 minuuttia, uunin alatasolla.
  • Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen osaan.
  • Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla.
  • Levitä puolet kermasta ja mansikoista toisen torttupohjan päälle.
  • Nosta toinen torttulevy mansikoiden päälle.
  • Koristele kermalla, mansikoilla ja mintunlehdillä.

 

 

Pohdittavaksi

Mitä teidän perheen tai suvun juhannusruokaan kuuluu? Piirrä tai kirjoita.