4. Kokkaus ja leivonta
Taso: B

Itsenäisyyden juhlaleivos

Itsenäisyyden juhlaleivos

Suomen itsenäisyyttä juhlitaan 6.12. Itsenäisyyspäivänjuhlaan kuuluvat erilaiset vastaanottotilaisuudet, joista tunnetuin on presidentin linnan itsenäisyyspäivän juhla. Monissa kodeissa kaksi kynttilää ikkunalla juhlistavat itsenäisyyttä. Leivo itsenäisyyspäivän kunniaksi sinivalkoiset juhlaleivokset.

Tee näin

Tee näin

Itsenäisyyden juhlaleivos (12-15 annosta)

Kääretorttu: 4 munaa, 1 ½ dl sokeria, ¾ dl perunajauhoja, ¾ dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta

Täyte ja koristelu: 1 prk (3,3 dl) kuohukermaa, 250 g maitorahkaa, ½ dl sokeria, 5 dl mustikoita ja sinisiä makeisia tai kakunkoristeita

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja vuoraa leivinpelti leivinpaperilla.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne munavaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen.
  3. Levitä taikina pellille ja paista noin 10 minuuttia.
  4. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota pohjapaperi varovasti. Anna levyn jäähtyä hetki.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka ja sokeri. Jaa täyte kahteen osaan. Sekoita puolet mustikoista toisen puolikkaan joukkoon ja levitä täyte kääretorttupohjalle.
  6. Kääri torttu rullalle leivinpaperin avulla ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa.
  7. Leikkaa torttu reiluiksi paloiksi ja koristele lopulla täytteellä ja mustikoilla. Viimeistele kakunkoristeilla tai makeisilla.

Pohdittavaksi

Ideoi erilaisia sinivalkoisia ruokia, mitä keksit?