Eläimet

Eläinten maailma

Eläimet-kokonaisuus sisältää erilaisiin eläinkerhoihin liittyviä sisältöjä. Eläinkerhoissa lapset tutustuvat erilaisiin eläimiin ohjatusti ja oppivat hoitamaan niitä.

Eläinkerhot ovat 4H-toiminnassa suosittuja. Yhdistyksestä riippuen Koirakerhot, Heppakerhot tai Maatilakerhot tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia tutustua eläimiin ja niiden hoitoon. Oma lukunsa ovat elämykselliset 4H-kotieläinpihat, joilla järjestetään kerhoja, leirejä ja koulutuksia.

4H-ketjuvasikka on perinteinen lehmiin liittyvä nuorisotoiminnan perinne 50-luvulta.  Ketjuvasikoiden tarkoituksena on innostaa nuoria karjankasvatuksen, -jalostuksen ja karjanhoidon pariin oman nimikkovasikan avulla.

Vasikkaketju saa alkunsa lahjoituseläimestä, jonka lahjoittajana voi toimia esimerkiksi paikallinen karjakerho, meijeri, muu yhteistyötaho tai yksityinen karjanomistaja. Karjakerhot/kotieläinkerhot ovat paikallisia yhdistyksiä ja olleet alusta asti mukana kerhovasikkaketjuissa maksamalla vasikan kantakirjauksen. Vaikka kerhot maksavat kantakirjauksen, niin ne eivät edellytä vastaanottajakarjan jäsenyyttä.

Vasikan vastaanottava nuori sitoutuu hoitamaan vasikan hyvin ja kasvattamaan siitä hiehon, joka siemennetään suosituksen mukaan. Ensimmäinen syntyvä lehmäjälkeläinen luovutetaan ketjussa eteenpäin seuraavalle 4H-kerholaiselle ja niin edelleen. Perinteikkäimmät 4H-vasikkaketjut ovat jatkuneet useiden sukupolvien ajan.