4H-kerho

4H-kerho on pienryhmätoimintaa, jota 4H-yhdistykset järjestävät viikon tai kahden viikon välein. 4H-yhdistysten järjestämissä kerhoissa esimerkiksi kokataan, leikitään, retkeillään, pelataan, kansainvälistytään ja opitaan kädentaitoja. Suomessa toimii lähes kolme tuhatta 4H-kerhoa.

4H-yleis- tai monitoimikerhoissa tehdään yleensä joka kerralla eri aiheisia juttuja. 4H-teemakerhoissa taas keskitytään useampia kertoja yhteen tiettyyn aihepiiriin. TOP-tehtäväsivuston ohjeet muodostavat kerhojen rungon. Suosituimmista kerhoista; Safkasankareista, Metsäsalapoliiseista ja Kädentaitajista löytyy tehtäväpankin tehtävien ja reseptien lisäksi teemaoppaita.

Kerhot on suunnattu 6–12-vuotiaille. Kerhoja ohjaavat koulutetut, vapaaehtoiset kerhonohjaajat sekä yhdistyksen toimihenkilöt. 4H:n kyselyiden mukaan kerholaisten mielestä parasta kerhoissa ovat kivat aiheet ja niistä oppiminen, omat kaverit sekä hyvät ohjaajat.

Kerhoissa sovelletaan tekemällä oppimisen toimintamenetelmää, jonka mukaan oppiminen tapahtuu parhaiten pohtimalla ja ratkaisemalla oppijalle itselleen tärkeitä asioita. Tekemällä oppimisessa tärkeää on kokemuksen kautta oppiminen, yhdessä tekeminen ja pähkäily.

Tervetuloa 4H-kerhoon!

4H-teemakerho

Safkasankarit -teemakerho

Safkasankarit-kerhossa tehdään ruokaa, leivotaan ja pohditaan kokkauksen monenlaisia vaikutuksia itselle ja ympäristölle sekä muille ihmisille ja eläimille. Kerhokauden lopuksi tarjotaan uudenlaisia ruokaelämyksiä, sillä kerholaiset suunnittelevat ja toteuttavat pop up -kahviloita ja erilaisia tapahtumia.

Metsäsalapoliisit-teemakerho

Luonnossa liikkuminen, luonnon monimuotoisuus ja metsän elämä tulevat tutuksi Metsäsalapoliisit- kerhossa yhdessä tehden. Metsässä tapahtuva tekemällä oppiminen tukee lapsen metsäsuhteen rakentumista. Kerhon lopuksi kutsutaan kaverit mukaan kerhoon yhdessä suunnitellulle Metsäsalapoliisien metsäretkelle.

Kädentaitajat-teemakerho

Kädentaitajat-teemakerhoissa valmistetaan keppihevosia, tuunataan vanhoja esineitä uusiksi ja tehdään askarteluja luonnonmateriaaleista. Kerhoissa opitaan käsityön vaiheita ideoinnista, työvaiheiden dokumentoinnista, suunnittelusta ja toteuttamisesta aina lopputuotteiden käyttöön.

Teemakerhojen esimerkkitehtäviä ja reseptejä löydät alta – teemakerhojen ohjaajan oppaisiin pääset tästä linkistä.

Teemakerhojen maailma