Tarvikkeet

On myöhäinen ilta, ja Wattityttö ja Elektronman jo käymässä yöpuulle. Elektronman on juuri vaipumassa uneen, kun hän havahtuu silmäluomiensä läpi vilkkuvaan valoon. ”AIMO, sovittiin ettet pelaa ilman minua”, hän mutisee puoliunessa, avaa silmät ja huomaa että valo tuleekin ulkoa. ”Mitä ihmettä?” Merellä vilkkuu kirkas valopiste. ”Wattityttö, herää”, Elektronman kähisee. ”Jotain kummaa on käynnissä, tule katsomaan.” Wattityttö on hetkessä hereillä. ”Onpa outoa. Lyhyt, pitkä, lyhyt, pitkä, pitkä”, Wattityttö toistaa valomerkkejä. ”Hetkinen. AIMO puhui juuri vastikään sähköttämisestä”, Wattityttö muistelee. ”Sähkötys on merkkikieli, jossa kirjaimet muodostetaan lyhyistä ja pitkistä merkeistä”. Wattityttö hakee paperin, kynän ja kiikarit. ”Elektronman – ota kiikarit ja toista merkit minulle, niin kirjoitan ne ylös”, jakaa Wattityttö jo tehtäviä. Pian on paperilla seuraava viesti (kenoviiva tarkoittaa väliä merkkiyhdistelmien välissä):

. _ / . _ _ . / . . _ / . _ / . . . / . _ . _ / . . . . / _ . _ / _ _ _ . / _ / . _ _ . / _ _ _ / . . / _ . _ / _ . _ / . . / . _ . . / . _ . _ / . . . . / . / _ / _ / . _ . _ / _ . _ / . _ . _ / . _ . _ / . _ _ . / . / . _ . . / . _ / . . . / _ / . . _ / . . . / . . . _ / . / _ . / . /

Tee näin

Pohdittavaksi

Sähkötys oli tärkeä tapa lähettää viestejä, kun ei ollut puhelimia tai muita nopeita tapoja viestien lähettämiseen. Nykyisin sähkötystä käytetään vain harrastelijapiireissä, mutta se on edelleen oiva tapa välittää viestejä valon tai äänen avulla. Missä sinä voisit käyttää morsetusta?