Tarvikkeet

Vinkki!

Ihmiskehon avulla voidaan vertailla sähkölaitteiden sähkönkulutusta. Mitä isommista laitteista on kyse, sitä enemmän puuskutat ja hikoilet, kun teet harjoituksia!

Eli aivan kuten sähkölaite, myös sinä tarvitset enemmän energiaa. Pienet laitteet käyttävät vähemmän sähköä kuin suuret.

Kun liikut, osa energiaa muuttuu lämmöksi ja siksi hikoilet. Sähkölaitteet eivät hikoile, mutta nekin hukkaavat osan energiasta lämpönä. Voit havaita sen, kun laite lämpenee käytön aikana.  

Tee näin

Elektronman ja Wattityttö tekevät päivittäistä kaupunkikierrostaan ja ovat parhaillaan Uudessa kaupunginosassa. ”Täällä joka ikinen asia toimii sähköllä”, Elektronman sanoo. ”Sähköä ei voi nähdä, joten mistä sitten tietää, kuinka paljon sähköä eri laitteet tarvitsevat?” ”Jos ei ole sähkömittaria, voi käyttää ihmis-sähkömittaria”, vastaa Wattityttö. ”Mitä ihmettä? Eikös se ole vaarallista? Sähkön kanssa tulee olla varovainen”, Elektronman ihmettelee.  ”Älä huoli. Minä pistän sinut vaan töihin, aivan kuten sähkön avulla laitteet teke 
vät työtä”, Wattityttö nauraa. 

Pohdittavaksi

Mitä laitteita kotonasi oli eniten? Yllättikö laitteiden määrä? Mitkä laitteet ovat mielestäsi kaikkein tärkeimmät sinulle? Entä äidillesi?