Kädentaitajien maailma

Kädentaitajat-kerhoissa painottuu kestävän elämäntavan mukainen ajattelu. Kerhoissa opitaan käsityön vaiheita ideoinnista, työvaiheiden dokumentoinnista, suunnittelusta ja toteuttamisesta aina lopputuotteiden käyttöön.  Kädentaitajat-teema täydentyy vuosittain uusilla aiheilla.

  • Kädentaitajat luonnossa -teemakerhossa tehdään kerhon nimen mukaisesti käsitöitä ja askarteluja luonnonmateriaaleista. Teemakerhossa opitaan tuntemaan ja käyttämään luonnon oman aarreaitan antimia, ja nähdään mahdollisuuksia uudenlaiseen tekemiseen niiden kautta. Käsityömateriaalien keruuseen liittyy tärkeänä asiana myös jokamiehenoikeudet: mitä ne ne pitävät sisällään ja mitä eivät pidä. Kohderyhmä ovat 9-12 -vuotiaat.
  • Kädentaitajat tuunaavat -teemakerhossa innostutaan yhdessä luomaan vanhasta uutta ja kaunista. Teema sisältää erikokoisia ja erilaisia tehtäviä hieman isommille lapsille ja nuorille, noin 9-vuotiaasta alkaen. Sen sisarteemassa, pienemmille suunnatuissa Kädentaitajat tuunaavat maskottien maan -tehtävissä kerhokauden kokoontumiskertoja kuljetetaan eteenpäin saduttamalla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kerhonohjaaja johdattelee tekemiseen tarinoiden, lorujen ja runojen avulla. Satua jatketaan lasten kanssa yhdessä. Kehyskertomus liittyy kerhon maskottiin, joka kaipaa kavereita. Askartelussa käytetään kierrätysmateriaaleja.
  • Kädentaitajat -teemakerhoista julkaistiin ensimmäisenä Keppihevoset ja keppikrossarit – ohjaajan aineisto. Kirjan muodossa olevaa aineistoa 4H-yhdistykset voivat voi tilata 4H-kaupasta, ja muut hyvin varustelluista kirjakaupoista. 4H:n ja Lasten Keskuksen yhdessä tekemä kirja sisältää tarkat ohjeet keppihevosten sekä moottoripyörämäisien keppikrossareiden, valmistamiseen ja teemakerhojen sisältöön. TOP-tehtäväpankissa keppihevosiin ja keppikrossareihin liittyvät tehtävät jakaantuvat useaan eri teemaan: Mitä keppihevoset syövät, Keppikrossareita ja Keppihevoset vaudissa. Tehtävät on suunnattu 9-12 -vuotiaille.